Skip to content

Kako brže od svjetlosti?

26.05.2012.

Brzina svjetlosti je najveća poznata brzina. Pored toga ona je konstantna – nepromjenjiva – ne može se smanjiti ni povećati. Najveća brzina rasprostiranja sile kojom ubrzavamo čestice također je, ta, brzina svjetlosti, c.

Na osnovu ovih premisa, koje su provjerene i točne, gotovo svaki čovjek će zaključiti da je česticu nemoguće ubrzati čak i do brzine svjetlosti, a kamo li preko nje. Naime, kad se brzina čestice, v približi brzini svjetlosti, c, elektromagnetski val koji ju ubrzava jedva ju stigne, pa njegova sila kojom ubrzava česticu pada na veličinu blizu nule. Nestaje ubrzanja. Kad bi se čestica kretala brzinom svjetlosti, elektromagnetski val ju uopće ne bi mogao stići da joj preda svoju energiju. Relativna brzina EM vala, njegova brzina u odnosu na ubrzavanu česticu, bila bi jednaka nuli.

Teorija relativnosti tvrdi da se čestica ne može ubrzati na brzinu svjetlosti, jer joj masa enormno poraste pa bi bila potrebna beskonačno velika sila za čak i najmanje ubrzanje. Takve tvrdnje nemaju nikakvog osnova. A stvarno povećani impuls čestice, p = mv je zapravo energija koju je akcelerator investirao u ubrzavanje čestice i koja ne može nestati ili se pretvoriti u ništa, nego zajedno sa česticom udara u metu i ostavlja dojam da se povećala masa čestice, kad već nije brzina. To je pogrešna interpretacija onoga što se na meti stvarno zbiva.

No ostaje ipak pitanje da li je moguća brzina veća od svjetlosti?

Da, moguća je.

No da bi smo razumjeli kako je i zašto moguće, treba najprije shvatiti slijedeće:

Brzina svjetosti, c nije svojstvo elektromagnetskog vala, nego prostora koji ga prenosi. To je TRANSFERNA KONSTANTA – prostora ili vakuuma da upravo i jedino tom brzinom prenosi impulse. Ta transferna konstanta važi samo za valove ili druge EM impulse koje vakuum prenosi, a nipošto ne važi za mastična tjela, npr čestice. Sila koju prenose elektromagnetski valovi, a koja ubrzava česticu, može se, u odnosu na česticu,  rasprostirati i mnogostruko brže od brzine svjetlosti.

Uostalom,  evo članka koji govori baš o tome kako se postižu nadsvjetlosne brzine.

Brzina svjetlosti je najveća poznata brzina. Pored toga ona je konstantna – nepromjenjiva – ne može se smanjiti ni povećati. Najveća brzina rasprostiranja sile kojom ubrzavamo čestice također je ona brzina svjetlosti, c.

Na osnovu ovih premisa, koje su provjerene i točne, gotovo svaki čovjek će zaključiti da je česticu nemoguće ubrzati čak i do brzine svjetlosti, a kamo li preko nje. Naime, kad se brzina čestice, v približi brzini svjetlosti, c elektromagnetski val koji ju ubrzava jedva ju stigne, pa njegova sila kojom ubrzava česticu pada na veličinu blizu nule. Nestaje ubrzanja. Kad bi se čestica kretala brzinom svjetlosti, elektromagnetski val ju uopće ne bi mogao stići da joj preda svoju energiju.

Teorija relativnosti tvrdi da se čestica ne može ubrzati na brzinu svjetlosti, jer joj masa enormno poraste pa bi bila potrebna beskonačno velika sila za čak i najmanje ubrzanje. Takve tvrdnje nemaju nikakvog osnova. A stvarno povećani impuls čestice mv je zapravo energija koju je akcelerator investirao u ubrzavanje čestice i koje na može nestati ili se pretvoriti u ništa, nego zajedno sa česticom udara u metu i ostavlja dojam da joj se povećala masa, m kad već nije brzina, v. To je pogrešna interpretacija onoga što se na meti stvarno zbiva.

No ostaje ipak pitanje: da li je moguća brzina veća od svjetlosti?

Da, moguća je.

No da bi smo razumjeli kako je i zašto moguća, treba najprije shvatiti slijedeće:

https://petarbosnicpetrus.wordpress.com/2014/05/18/346/

ili

http://www.petar-bosnic-petrus.com/hr/clanci-download/Brze-od-svjetlosti.pdf

From → Nekategorizirano

Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: