Skip to content

DETRAKCIJSKA, ATRAKCIJSKA I REPULZIVNA SILA

28.03.2016.

ATRAKCIJSKE, DETRAKCIJSKE I REPULZIVNE SILE

Detrakcijska sila je odvlačna sila – sila koja odvlači neko tijelo od hvatišta neke atrakcijske, privlačne sile.

Primjer detrakcijske sile je centrifugalna sila. Ona je manifestacija inertnosti mase koja se manifestira kao reaktivna (pseudo)sila – odvlači tijelo od središnje točke na osi njegove rotacije. Veličina detrakcijske sile proporcionalna je masi rotirajućeg tijela i kvadratu njegove brzine a obrnuto proporcionalna veličini radiusa rotacije.

F = mv2/r

Pravac djelovanja detrakcijske sile uvijek je identičan pravcu djelovanja atrakcijske, (centripetalne) sile, ali je suprotnog smjera.

Sličnost detrakcijske(odvlačne) i repulzivne (odbojne) sile je u tome što obje nastoje razdaljiti ili udaljiti svoja hvatišta jedno od drugog.

Jedna od razlika među njima je u tome što su repulzivne sile uvijek fundamentalne, a detrakcijske pseudosile.

Repulzivna, sila razlikuje se od detrakcijske po tome što je intezitet repulzivne sile obrnuto proporcionalan kvadratu radiusa, r2.

F = [1/(4πɛ)][(Q1×Q2)/r2]

I detrakcijska i repulzivna sila mogu dovesti do levitacije, no razlikuju se po tome što suprotstavljanje detrakcijske sile atrakcijskoj dovodi do stvarne levitacije – trajnog bestežinskog stanja, a suprotstavljanje repulzivne sile atrakcijskoj do prividne levitacije kod koje tijela levitiraju, ali zadržavaju svoju težinu.

Težina je veličina repulzivne sile koja je potrebna da anulira akceleraciju nekog tijela ka hvatištu atrakcijske sile. Budući da je veličina repulzivne sile, u takvim slučajevima, uvijek jednaka veličini atrakcijske sile, izračunava se jednadžbom za veličinu privlačne, atrakcijske, npr. gravitacijske sile:

F = G( m1× m2/R2)

Atrakcijske sile su najčešće fundamentalne sile: električna, magnetska, gravitacijska i nuklearna, dok su detrakcijske sile uvijek pseudosile, gravifugalna, elektrofugalna, magnetofugalna, ili nukleofugalna.

Kod rotacije čvrstog tijela, obje sile koje omogućuju rotaciju, atrakcijska i detrakcijska – solidopetalna i solidofugalna – su pseudosile.

Ekonomski i tehnološki, najinteresantnija detrakcijska sila danas je gravifugalna sila. Ona je reakcija na gravipetalno (centripetalno) djelovanje gravitacijske sile. Nastaje pri kruženju nekog tijela oko nekog nebeskog tijela – zvijezde ili planeta. Pri brzinama manjim od brzine satelizacije, vs detrakcijska sila smanjuje težinu tijela. Pri brzini satelizacije, potpuno ju ukida i ostvaruje trajno bestežinsko stanje, a iznad brzine satelizacije povećava radius kruženja promatranog tijela.

From → Nekategorizirano

Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: