Skip to content

SUPERDONACIJA

27.01.2017.

SUPERDONACIJA

Već sam prije Lijepoj našoj nudio ovu donaciju. Ali kako se radilo o nevjerojatno velikoj donaciji činio sam to s izrazito šaljivim tonom, jer sam pretpostavio da bi ozbiljan ton naveo ljude na mišljenje da je to ponuda neke osobe kojoj „nisu baš sve na broju“.

No ponuda je bila sasvim ozbiljna i čak je znatno veća nego sam navodio ranije. Radi se o najmanje nekoliko tisuća milijardi dolara u roku od dvadeset godina.

Naravno, ne radi se o gotovinskoj donaciji nego o donaciji u formi gotovog znanja o tome kako se za dvadesetak godina može stvoriti dobit od nekoliko tisuća milijardi dolara.

Ovakva „znanstvena“ donacija nije tako atraktivna, ali je bitno vrednija od gotovinske. A da je to stvarno tako, poznato je još od najdavnijih vremena. Sjetite se one prastare izreke:

„Ako želiš spasiti nekog čovjeka, nemoj mu dati ribu, nego ga nauči da ju ulovi“.

Ima još jedna izreka koja to potvrđuje, a to je ona:

„Vrednije je znanje neg’ imanje“

O kavom je znanju riječ?

O metodičkom. O tome kako bi smo se morali organizirati da bi smo sa puno manje muke, rada i briga mogli proizvoditi neusporedivo veća bogatstva nego što se danas proizvode čak i u najrazvijenijim i najnaprednijim zemljama.

Bitno je slijedeće:

puno veće bogatstvo sa puno manje rada,

jer puno veće bogatstvo sa puno više muke i rada ne bi bio stvarni npredak i ne bi bila neka donacija vrijedna pažnje.

Jako ćete pogriješiti budete li smatrali da je to ovo što nudim jedna od onih čestih šarlatanskih ponuda kakve, s vremena na vrijeme, znadu raspiriti lažnu nadu i nakratko zapaliti svijet i ljude, jedna od onih ponuda koje obično proizlaze iz patološkog egocentrizma njihovih tvoraca.

Ovdje se uistinu se radi o jednom velikom otkriću kakvo se zbiva samo jednom u ljudskoj povijesti. Ako ne vjerujete meni, možete to provjeriti na dolnjem linku.

„Ako laže koza, ne laže rog“ – kaže ona izreka.

No, idemo korak dalje.

Ako bi tu istu donaciju prihvatila neka veća i razvijenija država od Hrvatske; npr. Japan onda bi ona u istom onom roku mogla proizvesti desetak ili dvadeset puta veće bogatstvo, a USA ili EU možda i sto puta veće. To, naravno, ne bi bilo zato što su njihovi građani bolji ili sposobniji od naših, nego zato što te Zemlje imaju bolju, veću i jaču „startnu osnovu“.

No ovdje valja istaknuti da spomenutih nekoliko tisuća milijardi dolara nisu ono najveće, nego tek najmani dio onoga što nudi ova donacija. Ono najviše što ona nudi jest stabilan sistem koji bi dugo nakon onih dvadeset godina još bolje i lakše nastavio stvarati bogatstvo i dobar život.

Eto, to je ono što nudi ova superdonacija.

I pored one gornje opomene, velikom će se dijelu čitatelja ovo , na prvi pogled, učiniti barem kao neka SF priča ili bajka. No ako malko razmislite, vidjet ćete da je to nešto sasvim obično i da su se takve stvari (ekonomska čuda) događala i prije, i to ne samo jednom.

U ovom slučaju radilo bi se o ekonomskom čudu koje bi se temeljilo na puno boljoj organizacijskoj i političkoj osnovi nego su je imala ona prethodna.

Tu osnovu možete naći ovdje:

https://petarbosnicpetrus.wordpress.com/2014/06/20/kljucevi-privrednog-cuda/

 Radi se o jednom kraćem tekstu koji je na Engleskom i na Hrvatskom jeziku, prije nekog vremena postao najčitanije ekonomsko štivo, ali ga gotovo nitko ne komentira.

Vrlo čudan paradoks. Gotovo neobjašnjivo.

Ne zamjerite, ali moram pretpostaviti da ni vi nećete shvatiti gotovo banalni realizam ove donacije, ali možete inzistirati na tome da prinudite stručnjake i političare da iskažu svoja mišljenja. To vas ništa ne može koštati, a ako ste novinar možete još i zaraditi.

A ako pak ne učinite ništa, ja neću biti taj koji će izgubiti nešto veliko, jer ja sam otkrio taj novi, propulzivniji sistem, pa dobijam i onda kad svi vi gubite. Štoviše, dobijam čak i više, jer u svoje vrijeme neshvaćeni mislioci uvijek se pokažu većima, dubljima i značajnijima od onih što su još za života bili krunjeni lovorovim vijencima.

Vaš Petrus

P.S. Među nama, naravno da nitko neće ništa poduzeti.

Oglasi

From → Nekategorizirano

Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: