Skoči do sadržaja

KAPITAL

15.07.2020.

NAGOVOR

Onaj kratki članak dole, niže može vam pokazati da od mene lako možete naučiti nešto što je od najveće važnosti za dobru i sretnu budućnost svijeta, a što ni uz najveću muku i ni za najveće novce nikako ne bi mogli naučiti ni na najelitnijim učilištima i veleučilištima na svijetu. Zato pročitajte to što sam napisao. Neće vam naškoditi.

KAPITAL

KAPITAL? Kapital je umjetno biće koje je stvorila ljudska vrsta, radi toga da brine o čovjeku, te da radi umjesto njega i za njega, i da posluži kao bićevito sredstvo za ostvarivanje onih ultimativnih ciljeva ljudske vrste. Bez tog, bićevitog sredstva nije moguće ostvarivanje onih ciljeva, čije ostvarenje osmišljava ljudski život i opstanak

Kako je nastao kapital?

Proizišao je iz rada i štednje.

Individue, obitelji, poduzeća, države, generacije su radile i štedile. Tako je stvaran višak vrijednosti i profit koji je upotrebljavan kao sredstvo za oslobađanje vremena, radi toga da bi se moglo učiti, a znanje koje je bilo sticano učenjem upotrebljavano je kao sredstvo za usavršavanje kapitala.

Ovdje treba imati u vidu da bez profita nije moguće, ni slobodno vrijeme, ni učenje, a niti usavršavanje kapitala.

Cilj ljudske vrste (kojeg ona uglavnom nije svjesna), jest usavršiti kapital do te mjere da on mogne preuzeti gotovo sve nužne poslove i brigu potrebnu za slobdan život ljudske vrste, a da čovjeku ostavi samo zabavu, rekreaciju, potrošnju, učenje, istraživanje i kreativni rad.

Put kojim se razvija kapital i stupnjevi njegovog razvoja su: Rad, štednja, profit, slobodno vrijeme, učenje (škola i školovanje), znanost, kreativni rad, tehnologija (primjenjena znanost).

Danas je kapital isto što i civilizacija, jer današnja civilizacija tehnološke je naravi. S obzirom na to, mora se reći da su antikapitalističke tendencije u društvu zapravo anticivilizacijske tendencije – one koje ometaju ili onemogućuju ostvarivanje bitnih ciljeva ljudske vrste i osmišljavanje ljudskog života.

Znanost je najviši i najvredniji oblik postojanja kapitala. Sloboda suvremenih generacija i njihovo bogatstvo proizvod su cjelokupne znanosti a naročito one koja je nastala u toku klasične antike i one što se razvila tokom nekoliko posljednjih stoljeća.

Napredak u ostvarivanju ciljeva ljudske vrste zbiva se kad se najveći dio profita upotrebljava kao sredstvo (investira) u razvoj kapitala. Profit je jedini materijalni izvor razvoja. Ali, ako se najveći dio profita pojede već prije nego bude stvoren, ili se potroši u svrhu praznog i plitkog luksuza, zbiva se nazadak, a i nepravda, jer takav luksuz i takvu zabavu mogu sebi priuštiti samo oni koji mogu nesavjesno i nekažnjeno prisvajati profit koji im, po pravdi, nikako ne može pripadati.

Jasno, ratovi, oružje i međudržavna opstrukcija ekonomske djelatnosti, (ekonomski, carinski ratovi itd.), razjedinjenost ljudske vrste, opće međunarodno bezakonje također doprinose nazadovanju civilizacije, isto kao i nekontrolirano razmnožavanje ljudi i prekomjerno povećanje ljudske populacije.

Da bi spriječio ove degenerativne i opstruktivne pojave, i nepravdu, a i radi toga da bi zaštitio prirodno biće, prirodu, kapital tendira ka tome da se transformira u umjetnog ili virtualnog vlasnika sebe samog , jer bi, kao takav, bio mnogo moćniji, produktivniji i pravedniji od živih privatnih vlasnika, a i od onog, tzv. društvenog vlasništva.

Jedino je umjetni, virtualni vlasnik, na kojem će se zasnivati jedno novo (nomokratsko) društvo, jedino je, dakle, on dovoljno funkcionalno društveno sredstvo za ostvarivanje onih bitnih ciljeva ljudske vrste čije ostvarivanje, kako smo rekli, osmišljava ljudski život i opstanak.

Šire o tome:

https://petarbosnicpetrus.wordpress.com/sto-je-kapital/

From → Nekategorizirano

Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: