Skoči do sadržaja

BITNO PITANJE

Petar Bosnić Petrus

QUO VADIS PAMETI ?

Na jednom fakultetu gdje se studirala filozofija bio je student koji je redovito pohađao predavanja. Uvijek je sjedio negdje oko sredine dvorane i nikad se nije doimao toliko znatiželjnim ili radoznalim koliko zabrinutim, baš izrazito zabrinutim.

Jednom, usred semestra i usred predavanja jednog profesora, on podigne ruku da bi nešto upitao. Profesor prekine svoje predavanje i obrati se studentu:

“Izvolite kolega”.

“Ma, htio bih vas pitati, profesore – reče student – da li ste ikada čuli za grad, naselje ili neko naseljeno mjesto koje se zove Malumbu Zumba Zumba?”

Profesor najprije uopće nije reagirao, a kad je shvatio što ga ovaj pita, prostrijelio ga je jednim ubilačkim pogledom i zarežao:

A zašto me to pitate?

Student odgovori:

“Ma, jako sam zabrinut, jer nikad nisam čuo za takvo što, ali sam gajio nadu, veliku nadu da netko ipak jest”.

Profesor još više užari svoj pogled, do temperature trenutnog spaljivanja, i upilji ga u studenta. Postoja’ tako neko vrijeme, a onda, šutke, bez ijedne riječi, pokupi svoje stvari i krene iz dvorane. Dok je izlazio uhvatio ga je neki teški kašalj, a dok je kašljao, doimalo se da mu iz usta i iz nosa, kao nekom zmaju, šikljalju užareni mlazovi plamena.

Studenti su se skamenili od straha i pokrenuli tek dugo nakon što je profesor izišao iz dvorane.

Priča se da je profesor bio zapao u stanje teškog bjesnila, pa su mu morali dati neku pilulu za smirenje.

A onaj student je dobio nadimak Zumba Zumba, ali se nitko nije usudio tako ga zvati u prisustvu onog profesora.

No kako je vrijeme prolazilo, a interes za filozofiju i znanje opadao, studenti i drugi ljudi su i onaj fakultet počeli nazivati Zumba Zumba fakultetom.